Marrom Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Temat zbiorczy w którym umieszczamy prośby o ocenę stanu zdrowia nowo nabytych dzbaneczników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Witam. Chciałbym się doradzić czy z moją rośliną wszystko jest ok więc zamieszczę zdjęcia do obejrzenia Edytowane 26 Marca 2012 przez mikolaj90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 W jak najlepszym Dzbanki usychają bo są już widocznie stare Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Nieźle wybujał, ale trzyma się prosto Kurcze a ja swojego pociąłem.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Dzbanki uschly bo byla zima i malo slonca.. Jak najwiecej slonca od wiosny do jesieni i beda ladne dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Nie będę zakładał nowego tematu bo po co to napiszę w tym. Na zdjęciach widać, że obok wyrosła druga roślina. Trochę już urosła i chcę zapytać czy mogę ją teraz przesadzić do oddzielnej doniczki ? Stwierdziłem, że tutaj będą sobie przeszkadzały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VistaManiak Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 tak , możesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Jetem w trakcie przesadzania jednak obie rośliny są złączone do jednego korzenia. Co w takim wypadku zrobić ? Oderwać tą mniejszą od tej większej przy korzeniu ? Pomóżcie. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez mikolaj90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Odetnij te mniejszą jak najbliżej korzenia i wsadz w torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Dobrze że ma korzenie że nie trzeba ukorzeniać .. I dobrze stwierdziłeś że będą sobie przeszkadzać ten młody na mało światła przez dużego . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Oderwałem wczoraj obie rośliny (obie bez korzeni) i wsadziłem do torfu. Nigdy nie ukorzeniałem i normalnie rósł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VistaManiak Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Twoja Ventrata ładnie rośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
11andre11 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy z moim dzabecznikiem i mucholowka wszystko jest ok? Trzeba je przesadzic? dzieki pozdrawiam Te dzabnki odciac? w jakim miejscu? Mucholowke tez przyciac? Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez 11andre11 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Zetnij szybko te pędy kwiatowe muchołówki! To bardzo osłabia ją, i chyba osłabiło... Ścinaj, ścinaj! Dopadła ją pleśń. I tak w ogóle, to ją przelałeś. Zmień podłoże na torf kwaśny 3,5 - 4,5 pH. Zapewnij jej południowy parapet. Załatw dwie podstawki dla roślin. Co do dzbanecznika to się nie wypowiem, ponieważ to nie moja działka. Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez sikorbs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Zetnij te pędy u muchołówki, a suche dzbanki obcinaj gdy będą całe suche. Ścinaj je tak ok. 1 cm od liścia (dzbany, nie pędy u muchołówki), a pędy kwiatowe ścinaj jak najniżej. Pod dzbanecznika daj jakąś podstawkę, bo stoi on w wodzie i może zgnić (podlewaj go od góry, a wodę z podstawki wylewaj). A te kamyczki pod roślinami jaką mają spełniać funkcję? Bo do podnoszenia wilgotności służy keramzyt zalany do połowy wodą. Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi